Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 13 de maig del 2015

MAMAAAAA TINC POR: RECURSOS I COM EVITAR PATINADES DE MARES I PARES:

Ja fa uns mesos que el meu fill, de gairebé 4 anys, té por a l’hora d’anar a dormir. Diu que té malsons “terribles”.  A mi, d’entrada, em desperta tendresa, un gran somriure i un “homeeee, no n’hi ha per tant!”... Sí, ja ho sé, patinada grossa!! Explica que apareixen dracs ferotges, de color vermell, negre, verd... que treuen foc per la boca. O que hi ha uns guerrers que s’amaguen a la foscor i lluiten amb monstres... Sona aterrador, oi?


RECURSOS PER FER FRONT A LA POR:

1. LA FADA DELS SOMNIS: no tinc clar si s’ho ha inventat el pare de la criatura o existeix! Algú n’ha sentit a parlar? Quan és hora d’anar a dormir el pare li explica que la fada està volant per les habitacions dels nens, repartint somnis meravellosos. Us he de confessar que aquesta idea engresca tant el meu fill,  que es posa al llit d’un bot, encuriosit i content pel somni que rebrà. Per acabar-ho d’arrodonir, li preguntem: “escolta tresor, quin somni t’ha enviat la fada?”, i el meu fill respon: “que aniré volant fins a Mallorca, a casa dels tetes!” o “que jugo amb la pilota i xuto ben fort”!  Preguntar-li, a més d’implicar-lo, li permet expressar el seu desig i el predisposa a adormir-se en positiu. I val a dir que al matí es desperta millor, més tranquil. Benvinguda a casa Fada dels somnis!

2. EL PUNT DE LLUM: un clàssic que, a casa, funciona a dies. A vegades necessita una llum més intensa per poder-se adormir. T’animo a que t’estalviïs la baralla quotidiana de : “no et deixo la llum oberta que gasta”, “hem de cuidar el medi ambient” concepte abstracte per la ment d’un nen de 4 anys, oi?, “ja està bé, cada dia el mateix”... Estàs segur que ens arruïnarem per deixar la llum del passadís una estoneta més oberta?

3. OBJECTES AMB PODERS: en el nostre cas hem utilitzat unes ampolles d’aigua que hi ha dibuixats uns guerrers. El meu fill els hi ha donat el títol de guerrers de la nit. Ell se sent invencible i acompanyat! A la consulta he proposat peluixos, el preferit del nen. Amb el missatge que el seu estimat peluix necessita d’un guardià que el cuidi i el protegeixi. És genial veure com els nens superen part del problema, a més de que milloren l’autoestima i la confiança en sí mateixos pel fet d’estar responsables de quelcom.


COM EVITAR LES PATINADES DAVANT LA POR DELS NOSTRES FILLS:

1. CONNECTA: evita renyar-lo o ridiculitzar-lo, sentir por és desagradable i el nen/a el que més necessita és que el pare i/o la mare es posin al seu lloc, l’entenguin i reconeguin que sentir por és un rotllo!

2. CONSOLA: quan ens sentim espantats, ens reconforta que ens acompanyin amb les paraules, amb el contacte físic, amb la presència de l’altre. Als més petits també!

3. VALIDA L’EMOCIÓ DE LA POR: el teu fill/a se sentirà valorat, estimat, tingut en compte. Això afavoreix la seva autoestima ja que el que li preocupa és tractat amb respecte i tendresa.


4. BUSQUEU, JUNTS, ALTERNATIVES PER FER FRONT A LA POR: ni la minimitzis ni la neguis, això només porta a confusió i no reconeixement del nen. Proposa-li alternatives, estimularàs la presa de decisions i contribuiràs al desenvolupament de les àrees del cervell encarregades de les funcions executives.

ÀNGELS MARTÍ
Psicòloga & Terapeuta Familiar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada