Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 23 de gener del 2014

COM ENS COMUNIQUEM?

Segons la  teoría de la comunicación de Watzlawick cal tenir en compte els següents principis de la comunicació:



·       És impossible no comunicar, de la mateixa manera que no és possible la no conducta.
·       La comunicació va més enllà del contingut; és la relació la que dóna sentit allò que és comunica.
·       La comunicació es basa en lo verbal i en lo no verbal, els estudis sobre aquesta qüestió indiquen que ens comuniquem en un 80% en lo no verbal: el gest, el to de veu, la postura, la mirada, etc.
·       Un altre dels factors que inclou la teoria de la comunicació és que en base a com establim la  interacció en la comunicació poden establir una relació simètrica o complementaria, basada en la diferència o en la igualtat. Per exemple: quan algú t’interromp, et pot molestar i la reacció pot ser que ja no tinguis ganes de continuar. D’aquesta manera entraries en una relació simètrica. “ ja que m’has interromput ara no parlo”
·       Quan ens comuniquen tant l’emissor com el receptor estructuren la comunicació de manera que cada part contribueix a la continuïtat de l’intercanvi.

Cal també tenir en compte els errors comunicatius com pot ser la interpretació o la suposició ja que poden portar a la confusió. Per tant, és d’ajuda practicar l’assertivitat, que és la capacitat d’expressar el que sents, penses i necessites. Si prens consciència de com et comuniques pots evitar mostrar-te passiu o agressiu en la relació.

La comunicació no violenta és una metodologia desenvolupada per  Marshall Rosenberg que permet una comunicació que posa la èmfasis en expressar de manera clara allò que  observem, sentim i necessitem sense utilitzar judicis ni crítiques i poder demanar a l’altra allò que ens interessa comunicar. Un exemple;

Quan et molesta que el teu fill o filla deixi la roba o les sabates pel terra de l’habitació, li podríem expressar de la següent manera:” em molesta que deixis la roba, o les sabates pel terra, a mi m’agrada entrar a l’habitació i no entrebancar-me amb les teves sabates o els teus mitjons”.
Després passaríem a fer  la demanda: “Vols fer el favor de recollir els mitjons del terra i posar-les al cosí de la roba bruta i les sabates al seu lloc?”

Aquesta manera de comunicar evita que jutgis, tant sols dius el que sents i necessites i fas una  demanda. L’entrenament en la comunicació no violenta permet una comunicació més efectiva.

Montserrat Soler Roca
Psicòloga col.3310
Terapeuta familiar-coach personal

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada