Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 29 de maig del 2014

PAUTES GENERALS PER TAL D’ESTIMULAR EL LLENGUATGE DELS INFANTS

Avui en dia la nostra societat està molt basada en la nova tecnologia (ordinadors, tablets, mòbils...). Quantes vegades hem vist un infant amb un mòbil o una tablet a la mà? És cert que la tecnologia avança, però no hem de perdre de vista les relacions socials ni la comunicació! Penseu que quan un nen juga sol no està utilitzant el llenguatge i per tant no és un moment que el desenvolupi.

En les primeres etapes del desenvolupament del llenguatge, el més important és crear situacions en les quals els nens gaudeixin  amb diferents tipus de sons; especialment de les veus dels adults i de la seva pròpia veu. D’aquesta manera aconseguirem una comunicació basada en gestos i sons vocàlics. El més important és APRENDRE A ACTUAR en les diferents situacions, per això cal:

  •          posar-se al mateix nivell que el nen, és a dir, hem de col·loca’ns davant del nen a la seva alçada i l’hem de buscar i ajudar-lo a mantenir la mirada (establir contacte visual).
  •           transmetre positivisme i parlar-li amb un to de veu agradable. Doncs una cara expressiva sempre és més atractiva alhora de relacionar-s’hi, pel contrari, una cara trista o fins i tot neutra, els pot resultar avorrida.
  •           és important imitar els sons que fa el nen perquè veurà que les vocalitzacions que ha fet tenen un sentit per l’adult i que li interessen. Així aconseguirem que el nen entri en una dinàmica d’imitar i repetir, la qual és molt beneficiosa.
  •           és molt important anar comentant i explicant el què fa o mira el nen, perquè es donarà compte també ens interessa el que fa i diu i pot ser que ens arribi a respondre.


Qualsevol tipus d’aprenentatge es basa en la repetició i el mateix passa en el desenvolupament del llenguatge. Per tant, cal que aprofitem les diferents situacions de la vida quotidiana i hàbits dels nens: vestir-se, banyar-se, menjar... . Es tracta d’hàbits molt repetitius i propers a ell, viscuts en primera persona, i el fet d’utilitzar cada dia les mateixes paraules farà que el nen comprengui i valori el llenguatge i a la vegada s’interessi per comunicar.


Per tant, hem de vigilar amb el tipus de joguines que donem als infants. Els jocs i les joguines que  absorbeixen als nens sense companyia per part de l’adult i que no creen situacions de comunicació s’han d’evitar. Cal que seleccionem joguines que puguin compartir adult i nen i que ambdós hi estiguin interessats.

Anna Sangrà

Fisioterapeuta i Logopeda col. 3723

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada