Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 19 de setembre del 2013

LA INTEL·LIGÈNCIA EMOCIONAL



Ja fa temps que estem sentint parlar de la  Intel·ligència Emocional, ara bé, a que ens referim quan diem intel·ligència emocional?




Entenem la Intel·ligència Emocional com el conjunt d’habilitats per prendre consciència,  entendre i regular les emocions. El reconeixement conscient  de les nostres emocions ens permet aprendre a moderar les nostres reaccions i a controlar els nostres impulsos.

L’autocontrol a nivell emocional ens permet prendre consciència del que sentim, del que pensem, i  com actuem. Així com assumir la responsabilitat de les nostres actuacions i tenir una actitud flexible per adaptar-nos als canvis.

La Intel·ligència Emocional potencia l’entrenament de la capacitat per generar sentiments  a partir del nostre pensament i  alhora identificar les  atribucions que fem d’allò que ens passa. D’aquesta manera, podem prendre consciència de quin pensament acompanya l’emoció, si es limitant o facilitador. 

Els sentiments ens informen sobre com ens trobem, que ens agrada o que no funciona en el nostre entorn.

Un altre aspecte de la intel·ligència emocional és l’empatia, que és la capacitat  d’ adonar-nos dels sentiments i les necessitats dels altres. L’empatia  contribueix  a establir relacions amb eficàcia i adquirir un nivell de benestar emocional i social.

La Intel·ligència Emocional, doncs,  determina la capacitat potencial per prendre consciència d’un mateix, de les nostres emocions i com aquestes ens afecten. Conèixer les nostres fortaleses i les nostres debilitats i potenciar la confiança en un mateix.

Tal com indica Eduard Punset: diferents estudis indiquen que els menors educats amb practiques d’educació emocional són més feliços, confien més en ells mateixos i són més competents social i emocionalment.

Montserrat Soler i Roca
Psicòloga col.3310

Bibliografia:
http://www.eduardpunset.es/178/general
http://www.rieoei.org/deloslectores/326Berrocal.pdfLa intel·ligència emocional com una habilitat essencial a l’escola
http://faros.hsjdbcn.org/adjuntos/2232.1-Faros%206%20Cast.p

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada