Moltes són les preguntes i inquietuds que ens podem fer davant de determinades situacions en les que alguna persona ens ha recomanat visitar un logopeda ja sigui un amic, un professor, un metge o qualsevol altre professional sanitari o no. Es pot tractar, per exemple, d’un infant que presenti un trastorn i/o retard de la parla o del llenguatge, o un altre cas ben diferent seria un adult que ha patit una afectació neurològica o vascular.
La logopèdia és una disciplina que tracta els problemes, disfuncions o retards que poden tenir lloc diferents àmbits com la parla, el llenguatge, la veu, la comunicació, l’escriptura i l’expressió de les persones. Per tant, un logopeda pot treballar amb persones de qualsevol edat i en diferents entorns com poden ser l’educatiu o el clínic. Sigui quina sigui la causa que origina la patologia, la logopèdia té com a finalitat la informació, la prevenció, el diagnòstic, el pronòstic, el tractament i l’avaluació de la problemàtica que presenta la persona. Es requereix d’un seguiment al llarg de tot el procés d’intervenció i d’un treball conjunt amb la família per tal d’arribar a millorar la qualitat de vida de la persona en qüestió, tot aprofitant-ne les seves capacitats i qualitats. Entenem que cada persona es única i per tant, el tractament ha de ser personalitzat.
Sovint, quan la persona en qüestió és un nen/a la família té dubtes de si cal o no consultar a un logopeda. A continuació citem algunes de les situacions més típiques que són motiu de consulta:
- El nen respira amb la boca oberta i presenta una respiració sorollosa.
- Sovint es queda sense veu o té una veu trencada (disfònic).
- No diu alguns sons quan parla.
- No articula correctament alguns sons de la parla.
- No parla o parla molt poc.
- Mostra un desenvolupament tardà que també afecta al llenguatge.
- Quan el nen parla no se l’entén.
- Presenta dificultats en escriure o llegir.
- No diferencia els sorolls dels sons.
- El nen no escolta bé.
- Té alteracions físiques com per exemple paràlisi cerebral.
Sigui quina sigui la vostra inquietud, us aconsellem i motivem a consultar al logopeda per tal de millorar la qualitat de vida del vostre fill o filla i així evitar el seu fracàs escolar.
Anna Sangrà
Logopeda col.3723
Logopeda col.3723
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada