Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 20 de maig del 2013

EL MEU FILL RONCA: VEGETACIONS I AMÍGDALES HIPERTRÒFIQUES


EL MEU FILL RONCA…

Segur que més d’una vegada heu sentit o heu dit vosaltres mateixos “el meu fill ronca” i a continuació la resposta és “és normal” “està cansat”, “no ha parat en tot el dia”, “està constipat”... 

Quan el nostre fill ronca ens hem de preguntar des de quan ho fa. Potser que estigui constipat i com que té el nas tapat hagi de respirar per la boca i aleshores la seva respiració esdevingui sorollosa i pugui arribar a roncar. A més a més, si està constipat hem d’estar al cas i observar i valorar si ho està sovint o només és ocasional. O potser que no estigui constipat però que ja en el seu dia a dia la seva respiració sigui bucal i sorollosa. A més a més, pot ser que quan comencem a observar el nostre fill vegem que fins i tot arribi a fer apnees obstructives del son; és a dir, que es quedi uns segons sense respirar mentre dorm. Així com també que presenti dificultats per deglutir, un baix to muscular orofacial, baveig i/o fins i tot dificultats en l’articulació d’alguns sons de la parla.Si observem alguns dels anteriors símptomes o altres molt semblants en el nostre fill, és important que el portem al metge otorinolaringòleg perquè li faci una exploració i avaluació dels diferents òrgans: de l’oïda, del nas, de la faringe i la laringe. Perquè pot ser que ens trobem davant d’amígdales o vegetacions (conegudes com “adenoides”) hipertròfiques, grans. En ambdós casos s’afecta la via respiratòria, es produeix una obstrucció d’aquesta i hi ha presència de mucositat. A més a més, generalment també podem trobar dificultat per tancar la boca, mal posició de la llengua i per tant un possible trastorn en l’articulació d’alguns sons, donant lloc a dislàlies i males oclusions. També hem de tenir en compte que a la nit, durant el son, és quan descansem i ens recuperem del nostre dia a dia. Però si el nostre fill dorm malament i ronca durant la nit, això li donarà lloc a trastorns de conducta sent etiquetat com a nen hiperactiu, inquiet i amb dèficits d’atenció. I a més a més, si pateix apnees aleshores presentarà un retard en el seu creixement. Això és així perquè durant la fase REM del son els nens fabriquen l’hormona del creixement. Per tant, si el nen no descansa correctament, disminuirà la fabricació d’aquesta i un tindrà lloc un retard en la seva altura i pes.

Hem de tenir en compte que tot i que es tracta de dues patologies diferents, poden anar associades. Les amígdales són dues masses de teixit situat al fons de la cavitat oral, de manera que si aquestes són molt grans obstrueixen el pas de l’aire i provoquen que el nostre fill ronqui, tingui dificultats per empassar i fins i tot pateixi apnees obstructives del son.  A més a més de donar lloc a una respiració oral. Per altra banda, les vegetacions són un teixit situat a la rinofaringe (part superior de la faringe), és a dir, a la part posterior del nas i quan aquest teixit és massa gran (hipertrofia de les vegetacions) aleshores s’obstaculitza la ventilació de la trompa d’Eustaqui. Tub que comunica la caixa timpànica de l’oïda amb la part posterior del nas, de manera que es va acumulant la mucositat i si s’impedeix una bona transmissió del so. Amb la qual cosa l’infant perd audició i pot donar lloc a l’establiment de dislàlies.

Ambdós patologies tenen tractament, intervenció quirúrgica, i per tant l’infant es cura, desapareixent de mica en mica tota la simptomatologia que presentava. Per tant és molt important realitzar revisions amb els metges corresponents i així facilitar al nostre fill els aprenentatges.

Anna Sangrà
Logopeda i fisioterapeuta col. 3723

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada