Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 4 de novembre del 2013

ELS BONS HÀBITS: RECUPERA LA TEVA ENERGIA

T’has trobat alguna vegada bevent una tassa de cafè darrera d’una altra en un moment de tensió laboral? Sovint recorres a begudes estimulants per mantenir el ritme de treball? Acostumes a picar entre hores aliments rics en hidrats de carboni per mantenir-te actiu?


Tots aquests recursos que tenim a mà i que estan tan consolidats en els nostres hàbits no deixen de ser costums que ens resten benestar i que amb el seu abús ens arrastren a situacions indesitjables. Alguns senten migranyes, problemes estomacals, augment de pes o senzillament, variacions extremes en la capacitat d’estar atents i concentrats, passant per pics de molta energia i de la mateixa manera, pics importants de desgast i cansament. Allò que acostumem a dir entre els companys de feina i/o amics  “tinc una baixón” i acte seguit, ingerim una beguda estimulant o mengem una bossa de patates fregides. Ja que de no fer-ho, no podem continuar amb la feina. Aquesta és la senyal d’haver entrat en una roda que se retroalimenta. Podem dir que aquell hàbit s’ha convertit en una "addicció".


Una manera d’aconseguir un canvi d’hàbits és fent ús d’un calendari. Per vèncer la temptació, por ser útil confiar aquest canvi d'hàbit a algún amic proper, de manera que en moments de fallida es converteixi en el teu animador. Proposa’t fermament allò que vols canviar, busca quelcom que ho supleixi, i registra-ho en algun lloc visible. Pot ser el mateix calendari. Cada dia que passi i que hagis vençut “l’addicció”, fes una marca que et serveixi de reforçador. Per exemple, un gomet del teu color preferit, un signe de victòria... Es tracta de tenir-ho a la vista i que et sigui motivador per seguir amb el teu propòsit. Pots canviar la beguda estimulant per una infusió o un got d’aigua, i la bossa de patates per una fruita, per exemple. Si aconsegueixes mantenir-ho durant un mes, podem dir que has fet un gran pas. Per celebrar-ho, pots premiar-te d'alguna manera, rebent un massatge descontracturant, sortint amb bicicleta en algun lloc que t'ha cridat l'atenció, convidant a sopar a un grup d'amics... 

 Pels que encara no us heu engrescat a provar-ho, alliberar-se d’aquests hàbits es converteix en una gran font energètica, en el sentit que millora la teva capacitat de concentració, no deixes la tasca que tens entre mans, aconsegueixes millor salut física evitant migranyes, mal d’estómac o augment de pes, i al contrari del què s’acostuma a pensar, el teu rendiment es manté més estable i durador en el temps. Això no implica no moure’t de la teva cadira en tot el matí ni renunciar a una tassa de cafè. És necessari descansar 10 minuts després de dues hores seguides de feina i una tassa de cafè de tant en tant, pot ser més apreciada. Ara bé, canvia un hàbit que et resta energia per un de bo. El què et sorprendrà és que et reincorpores més fresc i renovat, amb l’energia necessària per seguir amb la feina i mantenir el ritme de treball.  

Font: Coaching para el éxito, Talane Miedaner.

Àngels Martí Pérez
Psicòloga col. 9917
Psicoterapeuta Familiar- Coach personal

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada