Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 30 de gener del 2014

COM D’IMPORTANTS SÓN ELS DIFERENTS MOVIMENTS QUE TENEN LLOC DURANT EL DESENVOLUPAMENT?

4,7 milions de connexions neuronals es van generant en cada minut de vida d’un recent nascut. Gràcies a l’estimulació que rep a través dels diferents sentits: auditiu, visual, tàctil...; en ser agafat o acariciat entre d’altres. Però també hi té un paper molt important els moviments que fa per si sol de manera espontània i que li permeten aconseguir una estimulació i un desenvolupament neurològic i motor. Què tal i com ja vam explicar en l’article anterior (què és la Teràpia de Moviments Rítmics i reflexes primitius?), si el bebè no ha realitzat els determinats moviments, aleshores poden estar actius alguns reflexes i donar simptomatologia. La qual es pot solucionar mitjançant la TMR. Doncs aquests moviments són necessaris per tal que el bebè adquireixi la suficient estimulació dels diferents sentits i perquè s’estimuli el cervell (tronc de l’encèfal, sistema límbic, neocórtex, córtex prefrontal), creant noves connexions neuronals i així pugui desenvolupar-se.



Per exemple, els moviments rítmics del bebè realitzen una estimulació vestibular que augmenta el to dels músculs extensors. Fet que comporta un augment del to muscular i permet al bebè elevar el cap i el tronc i així observar el seu entorn quan està boca terrosa. A més a més, en realitzar aquest moviment, realitza una acomodació visual en mirar al terra (punt proper) i alluny (punt distant). Moviment visual molt important, per exemple ens permet copiar de la pissarra a la llibreta.
És molt important que l’infant passi per totes les etapes del desenvolupament motor i en les edats que són més o menys corresponents; ni abans ni després. Doncs si no realitza alguna de les etapes (volteig, rastreig, gateig...) o el període destinat a cada una d’elles és inferior, aleshores l’estimulació i per tant el desenvolupament; no seran els adequats i poden aparèixer determinats símptomes. Però mai hem de forçar que tingui lloc una determinada etapa, sinó que hem de deixar que el bebè vagi madurant i evolucionant. Doncs quan el seu cos estigui preparat i hagi adquirit els mecanismes i postures suficients ja ho realitzarà. A més a més, cal tenir en compte que cada etapa del desenvolupament motor va lligada a determinades característiques, com per exemple de la parla, de la visió, així com també a nivell emocional entre d’altres.

En els següents enllaços, trobaran una breu explicació de les etapes del desenvolupament psicomotor del nen:

- http://psicomotricidadinfantil.blogspot.com.es/2008/05/desarrollo-psicomotor-segn-piaget.html;

- http://www.bebesymas.com/desarrollo/las-cuatro-etapas-del-desarrollo-del-nino-segun-piaget-i

A continuació els deixo un petit vídeo on es veu una nena a una classe de ballet, durant la qual ha d’estar en una determinada posició, però aquesta li és impossible de realitzar.

http://www.youtube.com/watch?v=tdylQeg5B9I

Anna Sangrà
Fisioterapeuta i Logopeda col. 3723

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada