Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 2 de gener del 2014

EL DESENVOLUPAMENT DEL CERVELL... EL NOSTRE GRAN ORDINADOR


Quan naixem, totes les parts del cervell s’han creat però no funcionen. Han de desenvolupar-se i unir-se entre elles mitjançant el creixement de ramificacions de les cèl·lules nervioses (neurones) i la mielinització de les fibres nervioses. Per tal que tingui lloc aquest desenvolupament és necessària l’estimulació dels sentits i respectar per tant, les diferents etapes del desenvolupament dels bebès.


El científic nord-americà Paul Mc Lean va proposar la teoria del “cerebro triuno”. Segons ell, el cervell humà consta de tres capes que controlen el xassís nerviós central o cervell de peix; el qual està format per la medul·la espinal i el tronc cerebral. Aquestes tres capes són el cervell reptilià, el cervell mamífer i el neocòrtex.





El cervell reptilià es localitza sobre el xassís nerviós (cervell de peix), i aquest cervell en els humans equival als ganglis basals. Les funcions del qual són controlar els reflexes posturals, és a dir, l’habilitat per posar-se de peu, caminar i mantenir l’equilibri. També s’encarrega d’inhibir les reflexes primitius (patrons innats controlats des del tronc encefàlic) i de regular el nivell d’activitat dels nens. Per damunt del cervell reptilià (ganglis basals) es situa el cervell mamífer o sistema límbic, el qual controla les emocions, la memòria, l’aprenentatge i el joc entre d’altres. Finalment, per damunt hi trobem el neocòrtex o cervell humà, la qual ens permet estar al cas de la informació sensorial i el món que ens envolta per tal d’actuar de manera conscient. En la part més frontal del neocòrtex, localitzem el còrtex prefrontal, el qual és molt important per les funcions executives com són l’atenció, la planificació, el judici, el control dels impulsos, el pensament abstracte i la capacitat d’iniciativa.

A continuació els deixo uns enllaços de vídeo o en text on s’explica el desenvolupament del cervell i la teoria del científic Mc Lean.

http://www.youtube.com/watch?v=rw3YiWdH8tM 

http://www.youtube.com/watch?v=McljSubWvr4

http://www.asociacioneducar.com/monografias-docente-neurociencias/r.bidoglio.pdf

http://blogdecatedratecnologiaeducativa.blogspot.com.es/2010/10/el-cerebro-triunotres-cerebros-en-uno.html (en aquest enllaç hi trobareu un vídeo on s’explica breument l’evolució del cervell)

Anna Sangrà
Fisioterapeuta i Logopeda col. 3723

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada