Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 8 de maig del 2014

QUAN JUGAR ÉS CRÉIXER EMOCIONALMENT: Els beneficis dels jocs de falda per a nens i adults!

QUAN JUGAR ÉS CRÉIXER EMOCIONALMENT: Els beneficis dels jocs de falda per a nens i adults!
Qui no ha cantat alguna vegada “arri arri tatanet” o “ralet, ralet”?
Els Jocs de falda són cançons acompanyades d’expressions corporals. Formen part de la nostra cultura popular i moltes d’elles les aprenem dins l’àmbit familiar. Acostumem a cantar-les amb l’infant assegut a la falda, d’aquí el nom. Aquests jocs són eines de relació i vinculació entre els qui juguen, sobretot durant els primers anys de vida. I tenen una funció extraordinària tant pels pares i mares o cuidadors, com per els infants.



ELS BENEFICIS DELS JOCS DE FALDA:
PER ALS NENS:
1. AUGMENTEN LA CONFIANÇA I LA SEGURETAT: Mentre fem els jocs de falda, els acariciem, els gronxem, riem junts i ens mirem. Aquest contacte ocular permet que el nen estigui atent i se senti atès. Aconseguim un clima afectiu únic on la presència de l’adult aporta confiança i seguretat al nen.

2. AFAVOREIXEN L’AUTOESTIMA: el fet de que estiguem presents i disponibles durant el joc (no s´hi val anar a remenar l’olla o contestar el telèfon!), afavoreix que el nen se senti estimat, important i tingut en compte.

3. PERMETEN LA DESCOBERTA DEL COS: acostumen a ser cançons on els protagonistes poden ser parts del cos, com “el joc dels dits”:aquest és el pare, aquesta és la mare, aquest fa les sopes, aquest se les menja totes, i aquest diu: piu piu! què no n'hi ha pel caganiu?”. O “si vas a la carnisseria...” Si et falla la memòria degut a les mils coses que tens al cap, no et preocupis, pregunta-li a la teva mare o a alguna àvia!!

4. ESTIMULEN EL LLENGUATGE VERBAL I NO VERBAL: el nen aprèn paraules que incorporarà en el seu vocabulari. A més, són jocs que ens permeten fer pessigolles, mantenir el contacte ocular, utilitzar diferents tons de veu, gesticular...
5. ENTRENEN LA MEMÒRIA: a mesura que anem cantant les cançons, és divertit callar de cop i veure com el nen o la nena segueixen amb la paraula o gest que toca, això els engresca doncs s’adonen que aprenen a més de que poden participar activament!
6. DESPERTEN LA SENSIBILITZACIÓ MUSICAL: els jocs de falda aporten dansa, ritme, moviment i música.  
PER ALS PARES-MARES I CUIDADORS:
1. TRANSMETEM AFECTE: Tenim l’oportunitat de transmetre i compartir tot l'afecte que sentim cap als menuts. A més de deixar anar el nen que portem dins, cantant, ballant, fent ganyotes...
2. ALLIBEREM TENSIONS: arribar a casa i estar disposats a jugar amb els nostres fills és una oportunitat única d’afavorir el vincle afectiu. A més, cantar és una gran eina per alliberar les tensions, d’aquí la popular frase: “qui canta, els mals espanta”. Proveu-ho!
I ara, una confidència de mare a mare, els jocs de falda són de gran ajuda per despistar alguna rabieta, tot i que no sempre funcionen!!
Àngels Martí
Psicòloga & Coach de Terapeutes





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada