Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 5 de juny del 2014

PER QUÈ CRITIQUES I QUÈ POTS FER PER EVITAR-HO

Quantes vegades t’has vist carregant contra el teu cap, un company o un pacient? Quants cops aquesta setmana? I avui?

La crítica és el factor patogen més influent en una relació, G. Ausloos.

Estem educats sota la mirada del judici negatiu. Acostumem a fixar-nos en el què l’altre falla. I sovint sota l’etiqueta de “ho fa perquè em vol amargar la vida”, “només pensa en ell”, “no té miraments cap a mi”, “passa dels meus consells”... Aquestes reflexions es converteixen en mines contra la relació entre dues o més persones.




Com creus que influirà un pensament així en la relació amb el teu cap, o amb un company o amb un pacient? Seguim!

Així, per què critico?

Tenir una imatge negativa de la persona és la forma més còmoda i menys eficaç de relacionar-te amb ella. I ho fas perquè et mantens en la zona de confort, aquella que t’aporta comoditat i seguretat, però no sempre benestar. T’has creat un “AVATAR” del teu cap, company o pacient i tot ho filtres segons aquest motllo.

I què puc fer ara?

Tranquil@, no està tot perdut! Canviar la mirada que tenim de l’altre és una aposta cap a una relació sana. Necessites passar-t’he a la zona d’aprenentatge, aquella que t’aporta la motivació pel canvi i et sents insegur perquè la desconeixes. L’objectiu? Donar una nova oportunitat a la relació des de la mirada positiva. Potser hi ha quelcom que se t’ha passat per alt?

3 IDEES PER PRACTICAR LA MIRADA POSITIVA:

1. Crea el teu AVATAR POSITIU: Desprèn-t’he de la imatge negativa de la persona. Busca el que té de bo, el què fa millor,... Potser és un cap que t’atén poc perquè no sap com motivar-te. Potser és un company que no es comunica perquè se sent insegur. Potser és un pacient que necessita més temps per confiar amb tu.

2. Passat a la reflexió empàtica: en comptes de criticar al teu company perquè arriba tard, interessat per ell. No des del “safareig” sinó des de la posició d’escoltar sense jutjar. Potser té algun problema que no sap com plantejar-lo.

3. Abandona el mal hàbit: Et proposo un experiment. Deixa de criticar durant una setmana i comprova els resultats. Estic segura que et sorprendràs!


Tal i com diu Ausloos, és imprescindible fer-nos una representació mental positiva de l’altre per invertir en relacions sanes!

Àngels Martí
Psicòloga & Coach de terapeutes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada